‘Ode aan de Twijfel’ belicht de waarde van twijfel vanuit kunst, filosofie en de visie van jongeren.

Programma 2018 met....

Over het werk van kunstenaar Bart Groenenwegen

Bart zijn vader bakte thuis brood. Het geluid van broodbakken, het flappen van het deeg, doet hem aan vroeger denken. Het zijn fijne herinneringen. Bart bakt als kunstenaar inmiddels ook. Hij heeft een mobiele bakkerij “de Stoker’ in Rotterdam waarbij hij elke week brood bakt met de buurt. Het hebben van een eigen houtoven, als nieuwe route in zijn leven; met meer rust en de structuur van het ‘moeten’ bakken. De Stoker is één van de acht Bakkerijen van het Feest van Eenvoud. Het zijn sociale bakkerijen verspreid over heel Nederland die allemaal als kunstwerk functioneren. Volgens Bart is een bakkerij is een ultieme vorm van eenvoud. Het wachten op het vuur en het brood relativeert en zorgt voor een klimaat van overdenken, van reflectie en van nieuwe ideeën.

Bekijk voor meer over de bakkerij: www.bakkerij-de-eenvoud.nl/

Programma voorafgaand aan de manifestatie op de scholen met kunstenaar Bart, leerlingen Schravenlant Lyceum en filosoof Tim de Mey

In de periode voorafgaand aan de manifestatie vindt er een programma plaats op het Schravenlant Lyceum in Schiedam onder begeleiding van kunstvakdocent Germa Roos. Tim de Mey en Bart Groenewegen zijn als filosoof en kunstenaar betrokken bij dit programma. Bart was net begonnen met het maken van zijn eerste houtoven. Naast een programma op school komen de leerlingen langs om samen met Bart brood te bakken op zijn nieuwe plek. Een groep leerlingen trekken de buurt in om recepten voor het maken van brood  van buurtbewoners te verzamelen. ‘Wat heeft brood bakken nu met de twijfel te maken?’, vraagt een leerling. Op dit soort en andere vragen geeft kunstenaar Bart geen rechtstreeks antwoord. Het is aan de leerlingen zelf om hierover na te denken. Germa neemt de leerlingen mee in het concept van performance. Het broodbakken voor publiek wordt zo een actie waarin jongeren het gesprek aangaan.

Kunstwerk op de manifestatie door Bart Groeneweegen en met werk van de leerlingen

Tijdens de manifestatie is het werk van Bart verbonden aan de performences van de leerlingen. Bart heeft in de ruimte van TENT een bakstraat gecreëerd. Helemaal aan de ene kant konden de leerlingen samen met publiek deeg maken, waarna werden gezamenlijk de broodjes gevormd om aan het einde van de straat de broden te bakken in een grote gasoven. Een belangrijk onderdeel van deze performance is dat de leerlingen, tijdens het maken van het brood, één persoonlijke stelde. Een vraag waarmee de jongeren het publiek uitnodigt de twijfel op te zoeken.. Goed voorbereid stellen ze  tijdens deze performance de vragen aan mensen waar ze onder andere omstandigheden niet snel mee in gesprek zouden gaan. Door het gesprek kwamen een aantal leerlingen  verontrust, in de war en euforisch uit de performance. De interactie met het publiek had onverwachte inzichten opgeleverd.