Zoek
Sluit dit zoekvak.

‘Ode aan de Twijfel’ belicht de waarde van twijfel vanuit kunst, filosofie en de visie van jongeren.

Lichaamsmaskers maken

Maak een beeldend verlengstuk voor aan het lichaam zodat bewegingen worden beperkt en/of verrijkt.

Deze opdracht is gebaseerd op de kunstpraktijk van kunstenaar Mette.

Voor wie:
leerlingen/ jongeren tussen 14-21 jaar

Context:
VMBO, HAVO, VWO en/of kunsteducatieve omgevingen

Aantal lessen/workshops:
Van 4 tot 6 lessen (workhops) van ± 90 minuten of in een projectweek

Opdracht:
Ontwerp individueel of in groepjes een beeldend verlengstuk aan (een deel van) het lichaam waardoor bewegingen die het lichaam maken veranderen. Daarna vanuit deze ‘lichaamsmaskers’ wordt (in groepjes of klassikaal) een dans, theaterstuk of performance gecreëerd.

Discipline:
theater/drama/dans, een groepsopdracht

Deelopdrachten:
– Filosofieles ingaand op filosofische vragen m.b.t thema’s waarover met twijfelt. Persoonlijke twijfels met elkaar delen in groepjes ingaand op de vraag of iets een alledaagse twijfel is of een fundamentele twijfels.
– Schrijf een brief aan ‘twijfel’ als personage. Lees deze in groepjes of klassikaal aan elkaar voor (pas dit aan op de groep; veiligheid van de leerlingen staat altijd voorop).
– Breng al in de eerste lessen materialen mee die men met tape eenvoudig aan het lichaam vast kan maken. In groepjes onderzoeken leerlingen hoe de bewegingen veranderen door deze objecten.

Materiaal ideeën:
Goud-zilveren reddingsfolie, bubbelplastic, panty’s,  schilderstape, snaren van instrumenten of ander objecten waar je geluid mee kan maken, grote rollen kraft papier, horgaas of textiel, half-transparant , stof, katoen, bamboe stokken (alle maten), touw, ballonnen, elastieken, oude ballen, blauwe vuilniszakken, schuimrubber, vierkante blokken.


Meer over de opdracht:
In deze opdracht draait het om de aanpassing van of aan het lichaam en de gevolgen die dit heeft op een beweging. Het is een onderzoek naar hoe onze relatie met bewegingen en omgevingen. De uitdaging is om zo min mogelijk verschillende materialen te gebruiken en de keuze van het materiaal te verbinden aan wat je wilt vertellen. Het is een pré om de vormgeving van het object met een dans/theaterstuk of performance te combineren. Het kan zelfs zo zijn dat de vormgeving daardoor heel eenvoudig wordt. Bijvoorbeeld, een bamboestokken aan je arm of jezelf rondom inpakken met kraftpapier of reddingsfolie levert al een bijzondere beweging en geluid op. Deze opdracht is daarmee bijzonder geschikt om te benaderen vanuit de theatervormgeving met nadruk op de beweging.

Hoe zoek je de twijfel in de beperking en/ of verrijking van een beweging?

Met deze insteek blijven we dichtbij het werk van Mette Sterre. Mette Sterre werkt veel samen met dansers en creëert naast het ‘lichaamsmasker’ ook de choreografie van de dansers. De beweging en de ‘lichaammaskers’ worden één in de performance aan publiek. De opdracht is daarmee dan ook geen kostuumontwerp opdracht, maar een combinatie van een driedimensionaal ontwerp en de beweging die dat oplevert in de ruimte.

De opdracht is gebaseerd op de kunstpraktijk van Mette Sterre. Ze maakt sculpturale lichaamsmaskers die het hele lichaam van de drager bedekken. De manier waarop de complexe lichaamsmaskers beweging beperken en toelaten, vormt de basis van haar performances, installaties en films.

'Ik twijfel' een performance van IVKO Amsterdam

Film: Linda Zwart
Foto’s: Kim Krijnen