‘Ode aan de Twijfel’ belicht de waarde van twijfel vanuit kunst, filosofie en de visie van jongeren.

Lichaamsmaskers

Maak een performance vanuit een kostuum dat het lichaam beperkt of verrijkt in de mogelijkheden van het bewegen

Opdracht door kunstenaar Mette.

Voor wie:
leerlingen/ jongeren tussen 14-21 jaar

Context:
VMBO, HAVO, VWO en/of kunsteducatieve omgevingen

Aantal lessen/workshops:
Van 4 tot 6 lessen (workhops) van ± 90 minuten of in een projectweek

Opdracht:
Maak een performance
vanuit een kostuum dat het lichaam beperkt of verrijkt in de mogelijkheden van het bewegen

Discipline:
theater/drama/dans, een groepsopdracht

Deelopdrachten:
– Filosofieles ingaand op filosofische vragen m.b.t thema’s waarover met twijfelt.
– Breng in de eerste lessen materialen mee die men eenvoudig met tape aan het lichaam vast kan maken. Onderzoek hoe de bewegingen veranderen door deze objecten.

Materiaal ideeën:
Goud-zilveren reddingsfolie, bubbelplastic, panty’s,  schilderstape, snaren van instrumenten of ander objecten waar je geluid mee kan maken, grote rollen kraft papier, horgaas of textiel, half-transparant , stof, katoen, bamboe stokken (alle maten), touw, ballonnen, elastieken, oude ballen, blauwe vuilniszakken, schuimrubber, vierkante blokken.


Meer over de opdracht:
De opdracht van Mette voor de jongeren is: maak een performance vanuit een kostuum dat het lichaam beperkt of verrijkt in de mogelijkheden van het bewegen. In dit programma ontwerpen jongeren een soort pak of verlengstuk dat aan het lichaam vastzit. Mette noemt ze lichaamsmaskers. Is het mogelijk om met een kostuum een lichamelijke of geestelijke verandering of beperking in de beweging te laten ontstaan?

Hoe ontmoet je de twijfel in de beperking van een beweging?

Voor het ontwerp van het kostuum wordt gebruik gemaakt van gevonden of bestaande materialen zoals pvc-buizen, bamboestokken, elastieken, panty’s, (opgeblazen) vuilniszakken, bubbeltjesplastic, ballonnen, schuimrubber of tape. Vervolgens experimenteren de jongeren in groepjes met welke bewegingen en choreografieën er met het kostuum te maken zijn. Alles komt samen in een dans- of theatervoorstelling. De jongeren hebben met Mette de verschillende mini-choreografieën samengevoegd tot de voorstelling ‘Ik Twijfel’. Jongeren maakten daarbij gebruik van eigen teksten over persoonlijke twijfels die in de filosofieles waren opgeschreven.

Kunstenaar Mette Sterre maakt sculpturale lichaamsmaskers die het hele lichaam van de drager bedekken. De manier waarop de complexe lichaamsmaskers beweging beperken en toelaten, vormt de basis van haar performances, installaties en films. Mette werkt veel samen met dansers en creëert naast het ‘lichaamsmasker’ ook de choreografie van de dansers. De beweging en de ‘lichaammaskers’ worden één in de performance aan publiek

Interview met Mette Sterre

Film: Linda Zwart
Interview: Madelinde Hageman

Lichaamsmaskers

Kunstenaar Mette Sterre: ‘Ik onderzoek met lichaamsmaskers hoe ik de menselijke vorm zoveel mogelijk kan vervormen totdat het niet meer menselijk is. Dus: wat kunnen we nog meer zijn dan mens. Die lichaamsmaskers zijn heel warm, zwaar of restrictief. Daardoor heeft de drager een nieuwe lichaamsbeleving.’

Opdracht in de praktijk

In de praktijk op IVKO Amsterdam

Leerlingen van het IVKO die de richting theater en dans als eindexamenvak hadden gekozen maakten in groepjes een eigen choreografie met gebruik van ongewone materialen die wel of niet aan het lichaam waren bevestigd. Met gebruik van de persoonlijke teksten die ze tijdens de filosofieles hadden opgeschreven ontstond de voorstelling ‘Ik twijfel…’. De performance werd aan publiek opgevoerd in de ruimte van de kunstinstelling Framer Framed in Amsterdam

In dit project werkten kunstenaar Mette Sterre, filosoof Sabine Wassenberg, 25 jongeren met theaterdocent Camilla Heath en dansdocent Maureen Gefken van IVKO in Amsterdam samen.

Film: Linda Zwart

 

 

Overige kunsteducatieve opdrachten: