Zoek
Sluit dit zoekvak.

‘Ode aan de Twijfel’ belicht de waarde van twijfel vanuit kunst, filosofie en de visie van jongeren.

‘Not ready not set; actie’

Maak een performance en voer deze uit zonder af te spreken wat er op het moment zelf in het optreden gaat gebeuren

Opdracht door kunstenaars Aukje Dekker, Noa Jansma en Isa Grütter

Voor wie:
leerlingen/ jongeren tussen 14-21 jaar

Context:
VMBO, HAVO, VWO en/of kunsteducatieve omgevingen

Aantal lessen/workshops:
Van 4 tot 6 lessen (workhops) van ± 90 minuten of in een projectweek

Opdracht:
Maak een performance en voer deze uit zonder af te spreken wat er op het moment zelf in het optreden gaat gebeuren.

Discipline:
– performance/ drama/ theater 
– klassikale opdracht

Voorwerk voor deze opdracht is;
– Creëer objecten die geluid/muziek maken.
– Ontwerp de kleding en setting van de performance
– Ontwerp de ‘spel regels’ van de voorstelling

Meer over de opdracht:
Dit programma gaat over de schoonheid van improvisatie en het niet weten wat er gaat gebeuren. Daar kom je erachter hoe je reageert op dat ene moment: Ga je? Of wacht je? Luister je? Of doe je? Is het mogelijk een optreden uit te voeren zonder te oefenen?

Wanneer wordt samen improviseren een voorstelling? 

De jongeren creëren van tevoren alle kaders en onderdelen van de voorstelling, zoals de kostuums, het decor en de muziek (eventueel eigen instrumenten). Ze spreken een aantal spelregels af, het moment van de uitvoering, of er wel of geen publiek aanwezig is en hoelang de voorstelling duurt. In een veilige omgeving en op een bepaald tijdstip begin je. Er is geen goed of fout. Durf je te vertrouwen op elkaar en op dat het allemaal goed is? Met Aukje, Noa en Isa hebben de jongeren zelf de muziekinstrumenten gemaakt en de kleding samen afgesproken. Al improviserend ontstond er samen met twee professionele muzikanten een muziekstuk met zang en het was precies zoals het moest zijn.

Kunstenaar Aukje Dekker bevraagt met haar kunst het medium zelf. Bijvoorbeeld met het werk ‘Stick or twist’. In dit werk koopt een klant een leeg canvas. Gedurende het proces heeft niet de kunstenaar maar de eigenaar van het canvas zeggenschap over het moment waarop het werk klaar is. In een ander werk ‘Copy of the work, untitled’ maakt Dekker een copy van een kunstwerk dat ze tentoonstelt in dezelfde ruimte als het origineel.

Aukje Dekker: “Op het podium zonder voorbereiding móét je keuzes maken, je hebt geen tijd om te twijfelen. Je weet niet wanneer het begint, je weet niet wanneer het eindigt. Ga je of ga je niet? Wat doe je?”

Opdracht in de praktijk

Film: Linda Zwart

Uitvoering opdracht op het Spinoza20First Amsterdam.
Deze performance van leerlingen van het Spinoza20First Amsterdam laat het twijfelen in zijn puurste vorm zien en ervaren. Een optreden zonder afspraken. De leerlingen hebben in een korte periode objecten gemaakt die geluid maken en nagedacht over de setting. Als het moment van het optreden daar is, zijn afspraken vooraf niet gemaakt, alles bestaat uit één grote improvisatie.

Een klein beperkt publiek is aanwezig  en camera loopt, iedereen staat klaar tot iemand het initiatief neemt en het begint… vastgelegd op video: Not ready not set; actie!

Overige kunsteducatieve opdrachten: